همشهری/ نان از هر نوع و شکلی که باشد، برکت سفرههای ایرانی است. البته این برکت سفره در وعدههای سحر و افطار ماه رمضان جایگاه خاصی دارد. بسیاری از روزهداران ترجیح میدهند طعم متفاوت و خوشمزه نانهای خانگی را در این ایام تجربه کنند.
از اینرو دستور تهیه ۳ نان محلی و خانگی را به شما آموزش میدهیم. این شما و این دستور ۳ نان خانگی و محلی برای سفرههای افطاری.نان شیرمالشیرمال، نانی بسیار خوشمزه و دلچسب و گزینهای عالی برای بازکردن روزه در سفره افطار است. بسیاری این نان را از بیرون تهیه میکنند، اما اینبار میخواهیم شما را با طرز تهیه شیرمال در خانه آشنا کنیم.طرز تهیهدر کاسهای بزرگ، شیر گرم، تخممرغ، شکر، خمیرمایه، روغن و نمک را مخلوط کنید. آرد الکشده را کمکم و در چند مرحله به بقیه مواد اضافه کنید. دقت کنید از افزودن آرد بیشتر خودداری کنید تا نان خشک نشود. مواد را ابتدا با قاشق و سپس با دست ورز دهید تا خمیر جمع شود. حدود ۱۰ دقیقه خمیر را کاملا ورز دهید. در آخر سرکه را اضافه و با مواد مخلوط کنید. روی خمیر را بهمدت یک و نیم تا ۲ ساعت بپوشانید و به آن استراحت دهید. خمیر وَر آمده را به ۶ بخش تقسیم کنید و چانه بگیرید و ۲۰ دقیقه دیگر به چانهها استراحت دهید. سپس چانه را باز کرده و بعد از ورزدادن به شکل یک نان فانتزی کوچک دربیاورید. با زرده و دانههای روغنی رومال کنید. در فر از پیش گرمشده بهمدت ۳۰ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید تا روی نانها طلایی و برشته شود.مواد لازمشیر گرم: یک پیمانهآرد گندم سبوسدار: ۶۰۰ تا ۶۵۰ گرمتخممرغ: ۲ عددخمیرمایه: یک قاشق غذاخوریشکر: ۱۰۰ گرمروغن مایع: ۱۰۰ میلی لیتر (نیم پیمانه سرخالی)نمک و سرکه: هرکدام یک قاشق چایخوریبرای رومال:زرده تخممرغ، یک عددکنجد، سیاهدانه و تخم کتان به مقدار کافیکلوچه دزفولییکی از خوشمزهترین کلوچههای ایرانی، کلوچه خرمایی دزفول است که همانطور که از اسمش پیداست از سوغاتیهای دلچسب جنوب ایران و شهر زیبای دزفول است. این کلوچه خوشطعم و مقوی گزینه خوبی برای سفره افطار و سحری در ماه مبارک رمضان است. طرز تهیه این کلوچه آسان است و پیشنهاد میکنیم دست بهکار شوید.طرز تهیهخمیرمایه، یک قاشق آرد، یک قاشق شکر و آب ولرم را مخلوط کنید و روی آن را برای ۱۵ دقیقه بپوشانید تا عمل بیاید. آرد الکشده و پودر زیره را در کاسهای بزرگ مخلوط کنید. روغن و کره را به آرد بیفزایید و مخلوط کنید تا به شکل خردهنان در بیاید. در این مرحله مقداری آرد را بردارید و گلوله کنید باید به راحتی جمع شود و بتوانید آن را با دست پودر کنید. خمیرمایه عمل آمده و شیر را به مخلوط آرد بیفزایید و مخلوط کنید. خمیر را جمع کنید و روی آن را بهمدت یک ساعت و نیم بپوشانید. در این فاصله هسته خرماها را جدا کنید و کمی با دست یا غذاساز ورز دهید. زنجبیل، دارچین و ۲ قاشق غذاخوری روغن به خرماها اضافه و خوب مخلوط کنید. از خمیر ورآمده گلولههایی جدا کنید. وسط آن را گود کرده و گلولهای خرما بگذارید. سپس خمیر را جمع کرده و با دست مسطح کنید. حالا آنها را در سینی فر چرب شده یا روی کاغذ روغنی با کمی فاصله بچینید. روی کلوچهها را رومال کنید، چنگال یا مهر بزنید و به دلخواه خودتان دانه کنجد یا هر دانه روغنی دیگری بپاشید و در فر از پیشگرم شده، بهمدت ۱۵تا۲۰ دقیقه بسته به دمای فرتان در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بپزید. درصورت نیاز چند دقیقه از بالا گریل را روشن کنید.مواد لازمآرد شیرینیپزی: ۵۰۰ گرمترکیب روغن و کره: ۲۰۰ گرمپودر زیرهسبز و خمیرمایه: از هر کدام یک قاشق غذاخوریخرمای بیهسته: ۵۰۰ گرم شیر: ۱۵۰ گرمزنجبیل و دارچین: از هر کدام یک قاشق غذاخوریآب ولرم: یک پیمانهرومال:زرده تخممرغ: یک عددشیر و زعفران دمکرده: یک قاشق غذاخورینان تافتون خانگیهیچچیز به اندازه بوی عطر نان خانگی هنگام افطار، دلربایی نمیکند؛ نانی که درستکردنش هم لذتبخش است و هم پر اجر و ثواب. البته میان نانهای خانگی، نان تافتون از لطیفترین و خوشمزهترین نانهای ایرانی است که با بسیاری از غذاها خورده میشود. این نان طرز تهیه آسانی دارد و به راحتی میتوانید در خانه آن را تهیه کنید.طرز تهیهخمیرمایه، شکر و آب ولرم را مخلوط کنید و روی آن را برای ۱۰ دقیقه بپوشانید تا به اصطلاح به عمل بیاید. در ظرفی بزرگتر، تخممرغ، ماست و روغن را مخلوط کنید و خمیرمایه عمل آمده را به آن بیفزایید. آرد و نمک را با هم مخلوط و الک کنید. نیمی از آن را به بقیه مواد بیفزایید و کاملا هم بزنید. نیمهدوم آرد را کم کم به بقیه مواد اضافه کنید تا جایی که خمیر جمع شود. سپس خمیر را حدود ۱۰ دقیقه کاملا ورز دهید. روی خمیر را با سلفون و پارچه تمیز بپوشانید و بهمدت یک ساعت استراحت دهید تا حجم خمیر دوبرابر بشود. خمیر را به ۸ قسمت تقسیم کنید و چانه بگیرید. روی چانهها را بهمدت ۱۵ دقیقه بپوشانید و برای نوبت دوم به آنها استراحت بدهید. چانه را با وردنه باز کنید و روی تابه یا ساج از پیش داغشده بپزید. روی نان که حباب زد و شروع به طلاییشدن کرد آن را زیر و رو کنید تا طرف دیگر نان نیز پخته شود.مواد لازمآرد گندم سبوسدار: حدود ۴۴۰ گرمنمک: یک قاشق چایخوریخمیرمایه: ۳ قاشق چایخوریشکر: ۲ قاشق چایخوریآب ولرم: نصف پیمانهماست: ۲ قاشق غذاخوریتخممرغ: یک عددروغن مایع: ۴ قاشق غذاخوریدقت کنید که در پخت نانهای سنتی، مقدار آرد تقریبی است و میتواند با توجه به نوع آرد شما تغییر کند. برای آنکه خمیر لطیفی داشته باشید، حتما خمیر را به خوبی ورز دهید تا چسبندگی نداشته باشد. با اضافهکردن آرد بیش از حد، پس از پخت، نان خشکی خواهید داشت.