شرق/متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشر آن در کم خبر به معنای تاییدش نیست
مذاکره با متنی تازه ادامه مییابد. ایسنا به نقل از منابع نزدیک به مذاکرات گزارش داد ایران و ۱+۴ به پیشنویس جدیدی دست یافتند که در صورت نهاییشدن، مبنای رایزنیهای آتی قرار خواهد گرفت. گفتوگوها پس از وقفهای حدود ۱۰روزه از سر گرفته خواهد شد. طبق این گزارش، خواستههایی که تیم جدید مذاکرهکننده ایران در دور هفتم مطرح کردهاند، در متن جدید در نظر گرفته شده است. لارا روزن، خبرنگار سیاست بینالملل در همین زمینه با اشاره به اینکه از هفته گذشته تا دیروز پیشرفت در مذاکرات حاصل شده است، به نقل از یک دیپلمات «غربی» نوشت: «درکی وجود دارد که براساسآن حالا میتوان کار واقعی را شروع کرد». هفته گذشته، لارنس نورمن، خبرنگار والاستریت ژورنال به نقل از یک «دیپلمات ارشد اروپایی» نوشته بود: «تا امروز نتوانستهایم وارد هیچگونه مذاکرات واقعی بشویم». این گزارشها درباره پیشرفت در مذاکرات در حالی میرسد که هفته گذشته چالش طولانی و مهم مجتمع تسای کرج بین ایران و آژانس سرانجام به نتیجه رسید. مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در همین زمینه در نشستی خبری توضیحات مفصلی به خبرنگاران داد.
گروسی: ایران قبول کرد راههای اضافی برای نظارت داشته باشیمرافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه در نشستی خبری با نشاندادن دوربینهایی که آژانس در سرتاسر دنیا از آنها استفاده میکند، گفت: «ما باید این دوربینها را تعویض میکردیم. این نمونه دوربینهایی است که آسیب دیده بودند. این دوربینها مهر و موم میشوند و نمیشود آنها را دستکاری کرد». گروسی بیان کرد: «نصب دوربینها و دیگر روشهای نظارتی در سفر ماه فوریهام به دست آمد. ایران قبول کرد که راههای اضافی – به جز آنهایی که در توافق پادمانی آمده است - برای نظارت و راستیآزمایی در برخی نواحی داشته باشیم. ما مذاکره کرده بودیم تا بتوانیم اطلاعات را در حافظه دوربینهایمان ذخیره کنیم و برای نشاندادن حسن نیت جهت شکلگیری توافق قبول کردیم تا این اطلاعات در ایران بمانند؛ اما مهر و موم ما بر روی آن باشد؛ این به آن معناست که این اطلاعات از آن ماست؛ اما ما نمیتوانیم آنها را ببینیم. در حالت ایدئال در یک بازه زمانی که برجام احیا شود، آن وقت این مهر و موم باز میشود».
توافق حاصل شود، اطلاعات به ما تحویل داده میشودمدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره ممانعت ایران از بهاشتراکگذاری تصاویر دوربینهای نظارتی در ایران گفت: «درست لحظهای که توافقی حاصل شود، این تصاویر با ما به اشتراک گذاشته خواهند شد. یکی از ایدهها این است که توافق زمانی حاصل میشود که تحریمها برداشته شوند». این مقام ارشد بینالمللی در پاسخ به سؤال خبرنگاری که درباره نگرانیها از عدم دسترسی به اطلاعات درون کارتهای حافظه و تداوم دسترسی به اطلاعات در سه ماه گذشته میپرسید، گفت: «من درخصوص این مسائل بسیار نگرانم و این را در تکتک گزارشهایم ذکر کردهام؛ بههمیندلیل از زمان بازدیدم از ایران در سپتامبر گذشته که درخصوص تعویض تجهیزات – به جز در تأسیسات کرج – به توافق رسیدیم، نگرانیام را درباره ازدسترفتن اطلاعات ضروری ابراز کردهام. این نگرانی همچنان وجود دارد؛ اما یکی از راههای کمکردن این نگرانی، بازگرداندن دوربینهاست و ما در حال انجام این کار هستیم».
شکاف اطلاعاتی در این فاصله نگرانکننده استاو ادامه داد: «بخش دیگری از نگرانیها مخصوص به شکاف اطلاعاتی است که از زمان ازکارافتادن دوربینها تاکنون به وجود آمده است. همانطور که گفتهام، ما راههای مختلفی برای تطبیقدادن حقایق در دسترس با آنچه ایران بهزودی به ما خواهد گفت، داریم. ما بازمیگردیم و فعالیتها را رصد میکنیم. ما این تأسیسات را بهخوبی میشناسیم و میدانیم چه تجهیزاتی در آنجا وجود دارد؛ پس میتوانیم بفهمیم که در شرایط عادی در این خط تولید چه مقدار مواد به دست میآید. ما میفهمیم که تا چه میزان تجهیزات نصب شده است و میدانیم که آنها چه ارقامی را در این زمینه اعلام کردهاند. متخصصانی که در آژانس کار میکنند، اطلاعات را دریافت میکنند، تکههای پازل را کنار هم میگذارند و ارزیابیشان را منتشر خواهند کرد». گروسی تصریح کرد: «این مسئله غیرممکن نیست. این کار سختتر است؛ چراکه اطلاعاتی از دست رفته و آنها بازیابی نمیشوند؛ اما رویکردها و روشهای مختلفی برای کنارهمگذاشتن داستان داریم که برخی از این روشها شامل استفاده از تصاویر، مدلسازی و تحلیل میشود».