آبکی و بی‌اهمیت؛ واکنش اصولگرایان به قطعنامه شورای حکام
آبکی و بی‌اهمیت؛ واکنش اصولگرایان به قطعنامه شورای حکام

آبکی و بی‌اهمیت؛ واکنش اصولگرایان به قطعنامه شورای حکام

اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در کم خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست

در نشست روز چهارشنبه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در پشت درهای بسته برگزار شد، اعضای این شورا با اکثریت قاطع قطعنامه‌ای را علیه ایران به تصویب رساندند که در آن از ایران به دلیل آنچه ناتوانی در توضیح وجود آثار اورانیوم در سه مکان اعلام ‌نشده، نامیده شد، انتقاد شد. این قطعنامه به پیشنهاد امریکا و سه کشور اروپایی فعال در مذاکرات برجام یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان به این شورا ارایه شد. بعد از بیانیه شورای حکام، بسیاری از مقامات ایرانی به خصوص نمایندگان مجلس انقلابی، به ‌شدت به شورای حکام و از انتشار این بیانیه انتقاد کردند. انبارلویی، عضو شورای مرکزی موتلفه و از نظریه‌پردازان مهم جریان اصولگرا با تاکید بر اینکه ایران باید در واکنش به این اقدام آنها، عضویت خویش در آژانس را به تعلیق درآورد، ابراز کرد: آژانس نه تنها به تعهدات خویش عمل نکرده، بلکه در نقش جاسوس صهیونیست‌ها نیز ظاهر شده است. آنها اطلاعات دانشمندان ایرانی را به رژیم صهیونیستی داده‌اند و مانع پیشرفت ایران می‌شوند. ایران باید با یک حرکت انقلابی، به تعامل یک‌طرفه خویش با آژانس پایان داده و به امریکا و رژیم صهیونیستی درسی بدهد که عبرت تاریخی دیگران شود. این ادبیات در میان نمایندگان مجلس هم وجود داشت و آنها نیز همزمان با بی‌اهمیت خواندن قطعنامه، خواستار اقدامات جدی ایران در مقابل آن شدند.

مثل محمدحسن آصفری، نماینده اراک که با اشاره به سیاسی‌کاری‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته: رفتار‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سبب نمی‌شود جمهوری اسلامی ایران از حقوق هسته‌ای خود دست بردارد. تا زمانی که رفع تحریم‌ها به‌طور کامل عملیاتی نشود، ایران هم گزینه‌های خود را روی میز می‌آورد. مصوبه مجلس مبنی بر قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران به قوت خودش باقی است و صددرصد اگر این رفتار‌های غلط غربی‌ها ادامه پیدا کند، ما از سازمان انرژی اتمی خواهیم خواست فعالیت‌های هسته‌ای خود را سرعت دهد و نسبت به تولید سوخت تا غنای ۶۰ درصد برای زیردریایی‌ها اقدام کند. مالک شریعتی، دیگر نماینده‌ای بود که در گفت‌وگو با رسانه‌ها از تغییر رفتار ایران بعد از صدور این قطعنامه سخن گفته بود: «با توجه به صدور قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام آژانس، جمهوری اسلامی ایران نوع برخوردش را با آژانس باید تنظیم کرده یعنی تنظیم متقابل کند. این قطعنامه نشان داد که روابط ایران و آژانس تا به حال یک‌طرفه بوده هرچند جمهوری اسلامی ایران نهایت همکاری را با آژانس داشته است. به موجب صدور این قطعنامه سازمان انرژی اتمی را موظف کردیم که بر اساس قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها عمل کند. طبق آخرین گزارش سازمان اقدامات خوبی انجام شده اما برای ادامه روابط با آژانس باید خطوط قرمزی تعیین و ملاحظات ایران مورد توجه قرار گیرد.» جواد کریمی‌قدوسی هم در توییتر نوشته: ‏خاموش کردن تمام دوربین‌های آژانس اقدامی است حداقلی برای پاسداشت از عزت ملت قهرمان ایران.

در این میان زهره الهیان دیگر نماینده تهران به صراحت از تجدیدنظر ایران در فرآیند مذاکرات صحبت کرده و در توییتر نوشته است: به‌‌رغم حسن نیت و همکاری ایران با آژانس انرژی اتمی، شورای حکام قطعنامه علیه ایران صادر کرد. ایران هم بخش عمده دوربین‌ها را قطع کرد و غنی‌سازی را افزایش داد. این اقدام مقتدرانه ایران هزینه را برای این‌گونه تصمیمات سیاسی و مغرضانه آژانس تحت تاثیر صهیونیسم بین‌الملل زیاد خواهد کرد. کمیسیون امنیت مجلس تجدیدنظر در مذاکرات هسته‌ای را ضروری می‌داند . دیگر نماینده‌ها نیز موضعی شبیه همین داشتند. مثل حجت‌الاسلام حسین جلالی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس که قطعنامه مجلس را آبکی توصیف کرده و گفته رفع تحریم‌ها نیاز اصلی امریکایی‌هاست نه ما؛ آنها باید بدانند که با قطعنامه آبکی شورای حکام علیه جمهوری اسلامی هیچ کاری پیش نمی‌رود و ایران با قدرت بیشتر حق خود را بر اساس دانش و فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای به دست می‌آورد. شهریار حیدری، نماینده قصرشیرین و عضو کمیسیون امنیت ملی ضمن تاکید بر اینکه رای شورای حکام کاملا سیاسی و تحت تاثیر لابی‌های صهیونیستی و امریکایی بوده است، چراکه دو کشور قدرتمند عضو این شورا با آن مخالفت کرده‌اند، گفت: «چین و روسیه کاملا در جریان بودند که برنامه‌های هسته‌ای ایران در چارچوب آژانس و برجام است. همچنین دو کشور اثرگذار هم رای منفی دادند. به باور من بقیه کشورها تحت‌تاثیر همین لابی‌ها قرار دارند. گرچه این قطعنامه چندان مساله‌ای را متوجه ایران نمی‌کند ولی از این جهت ایران شفاف‌سازی می‌کند، چون کارش شفاف است. انتظار هم داریم که آژانس بیش از این دستخوش مسائل سیاسی نشود و یک کار فنی و تخصصی را به سمت و سوی سیاسی هدایت نکند. گرچه این بیانیه هم اولین اثرش این است که خود آژانس را زیر سوال می‌برد وگرنه جمهوری اسلامی شفاف کار می‌کند و هیچ‌گونه انحرافی در برنامه هسته‌ای نداشته و ندارد.»

واکنش  ائمه جمعهبسیاری از ائمه جمعه نیز به بیانیه شورای حکام انتقاد کردند. احمد خاتمی در نمازجمعه تهران گفت: هدف از این قطعنامه، گرفتن امتیاز در مذاکرات است و من به اینها می‌گویم بیش از ۴۰ سال است این انقلاب را تجربه کردید؛ این انقلاب به کسی باج نمی‌دهد و بر دهن زورگو می‌زند. امام جمعه ایلام هم گفته باید پاسخ ایران اسلامی به قطعنامه ضدایرانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قاطع‌تر باشد، چراکه بر همگان عیان شده است که اروپایی‌ها قابل اعتماد نبوده و مستعمره امریکایی‌ها هستند. در میان چهره‌های سیاسی نیز محسن رضایی موضعی صریح‌تر از دیگران داشت. او که در آیین بزرگداشت شهید محمد بروجردی در دانشگاه دفاع ملی سخنرانی می‌کرد، گفته بود: مقامات اسراییل تهدید کرده‌اند که فلان طرح که نمی‌خواهم اسمش را ببرم را می‌خواهند اجرایی کنند، ‌ای کاش اسراییل جرات کرده و یک غلطی بکند و بهانه‌ای به دست ما بدهد تا ما او را از روی زمین محو کنیم. مشخص نیست این صحبت‌ها تا چه اندازه رجزخوانی‌های معمولی سیاستمداران است و تا چه اندازه ریشه در برنامه‌ریزی برای اقدامات آتی ایران دارد که اگر بنا به افزایش غنی‌سازی و تجدیدنظر در مذاکرات باشد، ممکن است مقدمه تحولات بزرگ در آینده ایران باشد.

همچنین ببینید

فایننشال‌تایمز گزارش داد؛
جنگ‌افروزی تل‌آویو علیه ایران، میخ آخر بر تابوت عادی‌سازی با ریاض

فایننشال‌تایمز گزارش داد؛ جنگ‌افروزی تل‌آویو علیه ایران، میخ آخر بر تابوت عادی‌سازی با ریاض

تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به ایران نه‌تنها منطقه را در آستانه بحرانی تازه قرار داد، بلکه موجب شد عربستان سعودی در محاسبات راهبردی خود، گامی دیگر به‌سوی نزدیکی به تهران برداشته و رویای عادی‌سازی با ریاض را برای صهیونیست‌ها دست‌نیافتنی‌تر کند.