غیبت ایران در اتاق مذاکرات دو همسایه شمالی
غیبت ایران در اتاق مذاکرات دو همسایه شمالی

غیبت ایران در اتاق مذاکرات دو همسایه شمالی

اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشر آن در کم خبر به معنای تاییدش نیست

در شرایطی که دولت روسیه به عنوان مهم‌ترین متحد نظامی جمهوری ارمنستان و یکی از مهم‌ترین دوستان جمهوری آذربایجان به‌شدت درگیر جنگ اوکراین است، ترکیه و اتحادیه اروپا میدان‌دار مذاکرات میان باکو و ارمنستان پس از سه دهه خصومت شده‌اند. در این میان، جای تهران به عنوان همسایه جنوبی هر دو کشور که منافع امنیتی و ژئوپولیتیک در مسائل جاری دارد، در گفت‌وگوها خالی است.  

بهشتی‌پور در این خصوص می‌گوید: «ایران رویکرد متفاوتی از کشورهای دیگر مانند ترکیه دارد. ایران با امریکا درگیر است و وقتی کشوری با امریکا درگیر باشد یعنی با بخش بزرگی از کشورهای جهان درگیر است و مشکلاتی وجود دارد که تهران نمی‌تواند ویژگی‌های یک واسطه یا میانجی داشته ‌باشد. ایران مایل است که در قفقاز جنوبی نقش ایفا کند و نقش میانجی‌گری داشته ‌باشد، اما واقعیت این است که طرف‌های مقابل یعنی ایروان و باکو به دلیل ملاحظاتی که در رابطه با امریکا دارند، از تمایل ایران استقبال نمی‌کنند.» این تحلیل‌گر مسائل اوراسیا می‌گوید: «آنچه برای ایران مهم است این است که مرز بین ایران و ارمنستان، مرز بین ایران و نخجوان، مرز بین ایران و جمهوری آذربایجان و مرز بین ایران با ترکیه، مرزهای تاریخی هستند که به واسطه اهمیت ژئوپولیتیکی که دارند، لایتغیر هستند و اگر قرار باشد ادعاهای تاریخی بخواهد این مرزها را جابه‌جا کند خیلی ادعاهای تاریخی دیگر هم می‌تواند مطرح شود و اساسا کل نظم منطقه‌ای به هم می‌ریزد و شاهد بحران جدیدی خواهیم بود که فقط به نفع اسراییل و امریکا است.» این تحلیل‌گر مسائل اوراسیا معتقد است: «اگر اینگونه نشست‌ها منجر به صلح، امنیت و ثبات منطقه شود، قطعا مورد استقبال ایران قرار می‌گیرد. اما اگر قرار باشد که این نشست‌ها باعث تثبیت اشغالگری شود یا باعث تغییر مرزها شود، قطعا با سیاست جمهوری اسلامی ایران در تعارض است و منطقه را دچار مشکل می‌کند. این موضوع نه تنها در تعارض با منافع ایران است، بلکه در تعارض با منافع روسیه و ارمنستان هم هست؛ اگر نگاه بلندمدت داشته‌باشیم به ضرر جمهوری آذربایجان هم هست، چرا که در صلح و ثبات است که جمهوری آذربایجان می‌تواند گاز و نفت صادر کند و اگر منطقه ناامن شود، باکو در صادرات انرژی دچار مشکلات عدیده می‌شود.» رویکرد ایران متفاوت است. ایران با امریکا درگیر است و وقتی با امریکا درگیر هستی با بخش عمده‌ای از جهان درگیر هستی و وقتی که در این شرایط قرار داری نمی‌توانی نقش میانجی‌گری داشته  باشی. 

همچنین ببینید

فایننشال‌تایمز گزارش داد؛
جنگ‌افروزی تل‌آویو علیه ایران، میخ آخر بر تابوت عادی‌سازی با ریاض

فایننشال‌تایمز گزارش داد؛ جنگ‌افروزی تل‌آویو علیه ایران، میخ آخر بر تابوت عادی‌سازی با ریاض

تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به ایران نه‌تنها منطقه را در آستانه بحرانی تازه قرار داد، بلکه موجب شد عربستان سعودی در محاسبات راهبردی خود، گامی دیگر به‌سوی نزدیکی به تهران برداشته و رویای عادی‌سازی با ریاض را برای صهیونیست‌ها دست‌نیافتنی‌تر کند.